Ventileren is gezond leven!

Sedert 2006 moet in Vlaanderen elke woning uitgerust worden met een ventilatiesysteem dat voor voldoende ventilatielucht zorgt om een gezond binnenklimaat te bekomen. Ontdek de verschillende systemen met hun voor- en nadelen en welke systemen uw kostbare warmte niet naar buiten blazen. Bovendien zijn er zelfs systemen die warmte opbrengen in de winter en voor verkoeling zorgen in de zomer.
Er zijn inmiddels vele spelers op de markt, met producten van allerlei kwaliteit. Dit maakt het vergelijken er niet altijd makkelijker op. Maar één ding mag je zeker van ons verwachten:
Wij kiezen resoluut voor kwaliteitsproducten die hun deugdelijkheid reeds bewezen hebben, zodat u later geen onnodige en storende ongemakken moet ondergaan.

Ventilatiesystemen

De 'op het eerste zicht' goedkoopste vorm van ventileren is de natuurlijke of mechanische ventilatie zonder warmterecuperatie. Hieronder vindt men de systemen A, B en C. Het grote nadeel van deze systemen is dat men de warme lucht (of koele lucht in de zomer) naar buiten leidt, met oplopende energiekosten als gevolg. Systemen A en B zijn inmiddels niet meer toegelaten in Vlaanderen.

Ventilatie Systeem C
Zonder Warmterecuperatie

Mechanische afvoer en natuurlijke toevoer. Bij dit systeem wordt een centrale unit voorzien die de afvoer van alle te ventileren ruimtes centraliseerd via een kanalen systeem (WC berging badkamer keuken). Toevoerlucht wordt voorzien via raam of muurroosters.

Het grote minpunt van dit systeem: U voert continu lucht aan die gelijk is aan de buitentemperatuur en voert lucht af die gelijk is aan de binnentemperatuur, met als gevolg een aanzienlijk verlies aan energie(kosten). Ondanks dat dit de goedkoopste methoden zijn om te implementeren bij de bouw van de woning, ziijn dit op termijn de duurste methoden.

Voordelen:

  • Volledige controle over het systeem
  • Vaste debieten gegarandeerd
  • Instelbaar debiet
  • Centrale unit vlot inbouwbaar (geen beperkingen in leidingverloop)

Nadelen:

  • Koude invoerlucht via de raamroosters in de winter.
  • Warme invoerlucht via de raamroosters in de zomer.
  • Lucht op kamertemperatuur verlaat de woning.

Ventilatie Systeem D
Met Warmterecuperatie

Mechanische toevoer en afvoer met warmtewisselaar. Dit systeem gaat beide benodigde stromen voorzien door lucht af te voeren uit de keuken, berging, toilet en badkamer (genoemd de vochtige ruimtes) en verse lucht toe te voeren in de slaap- en leefruimtes (genoemd de droge ruimtes).

De unit is inwendig voorzien met een warmtewisselaar. Dit is een statisch geheel van platen waar aan de enen zijde de afvoerlucht door passeert en de platen opwarmt en aan de andere zijde de toevoerlucht door passeert en tot 92% van de warmte terug opneemt bij de invoer. De luchtstromen komen hierbij dus niet in aanraking.

Voordelen:

  • Geen koude toevoerlucht
  • Optimale warmte terugwinning
  • Energiebesparing
  • Volledige ventilatie van de woning gegarandeert
  • Free cooling mogelijkheden
  • Geen raamroosters meer nodig

Nadelen:

  • Duurder dan een conventioneel systeem
  • Dubbel zoveel kanalen in elke ruimte, met roosters in muur of plafond

Ventilatie Systeem D+
Met Warmtewinning

Mechanische toevoer en afvoer met warmtewisselaar en temperatuurwinning. Net zoals bij Systeem D worden beide benodigde luchtstromen voorzien door af te voeren uit de vochtige ruimtes en verse lucht in te voeren naar de droge ruimtes.

Het grote verschil met een conventioneel Systeem D is de manier waarop de buitenlucht aangevoerd wordt. De buitenlucht wordt variabel aangevoerd via een maximaal 50m lange buis die op 2 meter diepte in de grond zit. Op deze manier wordt de lucht in de winter opgewarmd en in de zomer afgekoeld voor deze in de woning komt met een aanzienlijke temperatuurwinst als gevolg.

Voordelen:

  • Aanzienlijke temperatuurwinst op de toevoerlucht
  • Optimale warmte terugwinning
  • Volledige ventilatie van de woning gegarandeert
  • Geen raamroosters meer nodig
  • Betaald zichzelf terug op termijn
  • Uitermate milieuvriendelijk

Nadelen:

  • Duurdere initiële investering dan een conventioneel systeem
  • Dubbel zoveel kanalen in elke ruimte, met roosters in muur of plafond

Een uitgebreid gama aan ventilatie units.

Ventilatietoestellen vindt men in allerlei maten en gewichten. Van zeer eenvoudige tot gesofisticeerde, van hoorbare tot uitermate stille en van minder tot zeer efficiënte ventilatiesystemen. Uiteraard wordt dit alles weerspiegeld in de prijs van het ventilatiesysteem. Het is dus goed om grondig te vergelijken binnen uw budget om de optimale keuze te maken.

Dankzij ons uitgebreid assortiment kunnen wij steeds inspelen op uw wensen en uw budget. Samen met u bekijken we wat voor u de beste oplossing is. Hierbij zullen wij de keuze maken uit één van volgende merken: Vent-Axia, Veneco, Komfovent of Comair.

Deze merken hebben op hun beurt meerdere toestellen beschikbaar, waardoor wij in staat zijn de beste match voor uw project te kiezen.

Kanalisatie

De kanalisatie voor uw ventilatiesysteem kan uitgevoerd worden in verschillende soorten kanalen en materialen. Meestal wordt er voor een installtie een combinatie gebruikt van meerdere soorten kanalen en systemen.

De verschillende soorten variëren niet enkel in het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn, maar dikwijls ook in de manier hoe ze gebruikt moeten worden. Dit alles heeft telkens een invloed op zowel prijs, duurzaamheid, installatiegemak en onderhoudsvriendelijkheid. Hieronder vindt u een beknopt overzicht van de verschillende systemen:

Gegalvaniseerde spiraalkokers en hulpstukken zijn het goedkoopst op gebied van materiaalkost. Ze laten zich echter het minst snel plaatsen en zorgen dus voor een duurdere installatiekost. Elke verbinding moet aan elkaar gevezen worden en afgedicht met alu-tape. De vele vijzen die aan de binnenkant van de buizen uitsteken, kunnen op termijn zorgen voor een ophoping van vuil in de kanalen.
 Kostprijs materiaal
 Installatiegemak
 Onze score
Dit zijn dezelfde kanalen als hierboven, maar de hulpstukken en koppelingen zijn voorzien van een rubber dichting. Doordat de verbindingen niet moeten afgedicht worden met alu-tape en er minder vijzen moeten gebruikt worden door de rubber koppelingen, spaart men heel wat tijd uit tijdens het installeren. Bovendien steken er minder vijzen doorheen de buiswanden, wat dan weer het risico op vuilophoping verminderd.
 Kostprijs materiaal
 Installatiegemak
 Onze score

Men kan de platte galva kanalen aanwenden voor het verbinden van meerdere kamers op hetzelfde hoofdkanaal. De kanalen worden meestal op de betonplaat gelegd en bevestigd. Het nadeel is dat dergelijke kanalen op lengte worden gebracht doormiddel van een slijpschijf, waardoor stof en metaaldeeltjes in het kanaal terecht komen. De hulpstukken zoals moffen, bochten en T-stukken worden bevestigd met schroeven, voorzien van een dichting kit en afgeplakt met alu tape. Het materiaal is omslachtig om mee te werken en neemt veel tijd in beslag om te plaatsen.

 Kostprijs materiaal
 Installatiegemak
 Onze score

Worden nagenoeg op dezelfde manier aangebracht en verwerkt als de Platte galva kanalen. Ook hier wordt meestal de slijpschijf gebruikt om de kanalen op maat te brengen en wordt alles afgedicht met dichting kit, vastgeschroefd met vijzen en afgeplakt met alu tape.

Pvc kanalen zijn goedkoper, maar ook minder stevig dan de galva kanalen. Ze kunnen eventueel verstevigd worden door ze te voorzien van een metalen behuizing. Het verwerken is eveneens omslachtig en neemt veel tijd in beslag.

 Kostprijs materiaal
 Installatiegemak
 Onze score

De Uniflexplus+ flexibele kanalen zijn het summum qua installatiegemak. Alle componenten van dit systeem klikken eenvoudig in elkaar en zijn meteen luchtdicht verbonden. Geen gedoe meer met alu-tape of vijzen. Deze luchtkanalen hebben als enige in zijn soort de hoogste classificatie in luchtdichtheid, nl. luchtdichtheidsklasse D.Doordat de buizen flexibel zijn en zich eenvoudig met een breekmes op maat laten snijden, hebt u geen bochten e.d. nodige. Dit zorgt voor een ongeziene tijdswinst tijdens de installatie.

Daarnaast is dit product de enige op de markt waarvan de binnenkant van de buis, de verdelers én de ventielcollectors uitgevoerd zijn met zowel antistatische als antibacteriële additieven. Bovendien zijn de Uniflexplus+ buizen zonder probleem bestand tegen het gewicht van de chape.

 Kostprijs materiaal
 Installatiegemak
 Onze score
Installeer uw ventilatie zelf

U wilt uw ventilatiesysteem zelf installeren? Geen probleem.

Aan de hand van uw bouwplan maken wij een nauwkeurige berekening van alle benodigde onderdelen, zodat u alles hebt om uw ventilatiesysteem zelf te installeren.

Waaruit bestaat het doe-het-zelf pakket?

Het doe-het-zelf-pakket bevat alle onderdelen die u nodig hebt voor een complete installatie: Een ventilatietoestel naar keuze, de buizen, de bochten en verbindingsstukken, de elektrische bekabeling, spanriemen, alutape, en zelfs de vijzen. Voor een vaste prijs hebt u alle benodigdheden voorhanden.

Gratis bijstand van onze technici.

Onze technici zijn nooit ver weg indien u hulp nodig hebt. Een telefoontje volstaat in de meeste gevallen om u meteen weer op weg te helpen. Indien zij u niet telefonisch kunnen bijstaan, komen zij graag ter plaatse om u verder te helpen.

Volwaardige garantie op alle onderdelen.

De doe-het-zelf pakketten genieten een volwaardige garantie, zoals beschreven op de productfiches. Na het uitvoeren van een controle door onze technici, ontvangt u een certificaat. Dit certificaat geldt als garantie-bewijs dat uw installatie technisch in orde was na het plaatsen van uw systeem.

Levering aan huis of op de werf.

Na bestelling van uw doe-het-zelf pakket wordt deze gratis tijdens de kantooruren aan huis of op de werf geleverd op afroep en data naar wens. Bij levering krijgt u tevens een grondige uiteenzetting hoe u het best te werk gaat voor het plaatsen van uw systeem.